DOLAR 32,3249
EURO 35,0696
ALTIN 2307,296
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Gaziantep °C

2018’in en iyi şarkılarından bir demet…

Tüm yanlı ve taraflı halimizle 2018’i geride bırakıyoruz.

Fotoğraflar: Instagram, Universal Müzik Türkiye, Warner Music Türkiye

06.08.2019
25
A+
A-

İyisiyle kötüsüyle 2018 listelerine baktık mı? Baktık. Dinledik mi? Eh işte. Peki başımıza ne geldi? 

Türk müzik endüstrisi için yine aynı nakaratlarla dolu bir yıldı aslına bakarsanız.

2018; şarkılara çorba edilen tuhaf İngilizceler, bazısı içimizi kıyan bazısı göklere çıkaran üçüncü yeniler, hip hop’ın yükselişine devam edişi, motivasyonumuzu kıran motivasyon şarkıları falan gibi dinamiklerle dolu ve yine hiçbir müzik yazarının ortak bir şey söyleyemediği müthiş bir müzik yılıydı.

ÇIKTIK Bİ’ YOLA 

Gelelim bizden taraflara. Tüm bu çorbanın içinden çıkabildik mi? Çıkamadık, çıkmayı da istedik mi? Onu bilemiyorum ama en azından madem her şey listeler ve oylamalar gibi kişisel, biz de kendi 2018’imizi yazalım. 

2018, üçüncü yenilerin altın yılıydı desek abartmış olmayız. Nova Norda, Yüzyüzeyken Konuşuruz ve Adamlar furyanın en dikkat çeken isimlerinden oldu. YYK albümü “Akustik Travma”dan “Bodrum” ve “Sandal”, Nova Norda’nın “Varım”, “Beni Biraz”, “Çıktım Bi’ Yola” single’ları, Serin’in “İyi Gelir Mi”si ve Adamlar’ın “Hikaye”si bizi göklere yükseltti. Ufuk Beydemir, Eylül, Ethnique Punch da dikkatimizi çeken diğer isimler oldu.

İsmini ansak kesin hır çıkacak olan bazı üçüncü yeniler ise şakalı şarkılarına kıyasıya devam ederek Spotify dünyasında kendine bir yer aradı.

 

RAP’İN PAVYOUNUNDA OLDUK “ÇUBUKLU YAŞAR” 

2018in en iyi şarkılarından bir demet...

 

Ezhel mapustayken yayınlanan “Kazıdık Tırnaklarla” ile yine bizleri autotune’un dikenli yollarına çıkarırken, TV’nin en sevilen dizilerinden “Çukur”un şarkısı Hayko Cepkin ve Kubilay Aka imzalı “Gamzendeki Çukur”, Nazan Öncel’in tribute albümündeki Eypio yorumlu “Aynı Nakarat”, Xir’in “Tsubasa”sı; Sarkopenya’nın “Yol Yok”u kulaklarımızı şenlendirdi. “100” albümüyle arz-ı endam eden Khontkar’ın “Canın Çıkar”ı da yerli “trap” konusunda başarılı bir örnek oldu.

Sena Şener’in ilk albümü “İnsan Gelir İnsan Geçer”den geçtiğimiz sene yayınladığı single’ı “Sevmemeliyiz” bu sene de etkisinden çıkamadığımız bir şarkı oldu.  YYK’dan Kaan Boşnak’ın “Demos” adındaki solo projesinden “Benimle Kayboldun”, Can Kazaz’ın muhteşem şarkısı (ve albümü) “Sürsün Bahar”, WUFİ’den hatırladığımız Cem Özel’in “Aşk Ölmez” albümünden “Kuş Gibi”, Palmiyeler’in “Akdeniz”i yerli indie pop sularının alkışlanacak şarkılarıydı.

Duman’dan Ari Barokas’ın “Yaşıyorum Sil Baştan”ı, Cenk Durmazel’in  Hayko Cepkin’le birlikte kaydettiği “Azad”ı, yine Cepkin’in “Düğüm Salonu” filmi için coverladığı “Nikâh Masası” bu yılın en dikkat çeken yerli rock şarkılarılarından oldu. 

Şampiyonlar Ligi’nden Nilüfer Yanya’nın gelişini heyecanla beklerken, kulaklarımızı bayram ettiren “Heavyweight Champion of the Year” en çok dinlediğimiz bir diğer şarkı oldu.  

ECNEBİ DÜNYADA NELER OLDU?

2018in en iyi şarkılarından bir demet...

Fotoğraf: Warner Music TR, Jora Frantzis

Ariana Grande’in “No Tears Left to Cry” ve “Thank You, Next” şarkılarıyla prestijli müzik yayınları tarafından baştacı edildiğini söylemeye gerek yok aslında.

Bu yılın en dikkat çeken isimlerinden bir diğeri de şüphesiz Cardi B oldu.

2017 single’ı “Bodak Yellow” ile Billboard Hot 100’de 1 numara olan ikinci kadın rapçi olan Cardi B, magazin basını tarafından çok seviliyor. Oldukça hareketli bir hayatı olan rapçi, 2018 nisan ayında yayınladığı “Invasion of Privacy” ile Billboard 200’de 1 numaraya yükseldi. Cardi B’nin 61’inci Grammy ödüllerinde içlerinde Yılın Şarkısı ve Yılın Albümü’nün de dahil olduğu 5 adaylığı olduğunu hatırlatalım.

 

Ve 2018’in en iyileri listemizi şöyle verelim:

HIP HOP 

Childish Gambino “This is America”
Jay Rock, Kendrick Lamar, Future “King’s Dead”
A$AP Rocky ve Skepta, “Praise the Lord (Da Shine)”
Anderson.Paak ve Kendrick Lamar  “Tints”
Cardi B, “Money”

 

POP

Miley Cyrus, Mark Ronson “Nothing Breaks Like A Heart” 
DNCE “TV in the Morning” 
Ariana Grande “No Tears Left to Cry”
Lily Allen, Stamina MC ve SHY FX “Roll the Dice” 
SIA, Diplo, Labrinth, “Genius”

 

ROCK / PUNK/ ALTERNATİF 

Bring Me to Horizon “Mantra” 
Interpol “It Probably Matters”
Arctic Monkeys  “Four Out of Five” 
Ghost, “Rats”
IDLES, “Never Fight A Man with A Perm”

 

ELEKTRONİK

UNKLE, Elliott Power ve Miink  “Ar.Mour” 
Sofi Tukker, “F.ck They” 
Justice, Chorus (WWW)
Marian Hill, “Differently” 
Ash, “Keep Me” 

 

INDIE POP, INDIE ROCK

Grimes ve HANA “We Appreciate Power”
She Drew the Gun “Something For the Pain” 
Mae Muller “Busy Tone” 
Girl in Red “We Fell in Love in October”
Kamasi Washington, “Street Fighter Mas” 

 

2018 henüz bitmedi fakat yeni şarkıların duracağı yok. Bir yandan 61’inci Grammy ödül töreni yaklaşırken, bize de 2019’un yeni şarkıları için şimdiden yeni klasörler açmak ve ruhumuzu müzikle doyurmaktan başka bir seçenek kalmadı.

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.