DOLAR 32,3148
EURO 35,1197
ALTIN 2292,803
BIST 9052,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Gaziantep °C

6 yıldır bomba üzerinde oturuyorlardı

Beyrut’u yıkan 2.750 ton amonyum nitratın 6 yıl önce İstanbul Boğazı üzerinden taşındığı ve limanda depolandığı ortaya çıktı.

6 yıldır bomba üzerinde oturuyorlardı
06.08.2020
31
A+
A-

Lübnan’ın başkenti Beyrut’un liman bölgesinde gerçekleşen ve nükleer bir infilakı anımsatan patlamada ölü sayısı 115’e ulaştı, yaralı sayısı ise 5 bine yaklaştı. Yüzlerce ev ve dükkan hasar gördü. 2 hafta süreyle OHAL ilan edildi. Kentin sokakları terk edilmiş harap haldeki otomobillerle doldu. Patlamayla yıkıma uğrayan Beyrut Limanı ülke ekonomisinin can damarı sayılıyordu. Son yıllarda ekonomisi kötü durumda olan Lübnan’daki patlamada zarar 3 ile 5 milyar dolar arasında. Başkentte yüz binlerce kişi evini terk etti, 300 bin ev hasar gördü ve hala yüzlerce kişi enkaz altında. Sağlık Bakanı sağlık sorunları doğabileceğinden bölgede yaşayan halka orayı terk etmeleri çağrısında bulundu.

BİR GÜN PATLAYACAKTI

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, patlamada 6 yıldır bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın infilak ettiğini belirtti. Liman yönetimi ise depodaki mühimmatların imha edilmesi için defalarca başvurduklarını ancak mahkemenin bu kararı bir türlü vermediğini açıkladı.  

ELİMİZDEKİ REZERV 1 AY BİLE YETMEZ 

Lübnan Ekonomi bakanı Raoul Nehme limandaki patlamanın ardından ülkede 1 aydan az tahıl rezervi kaldığını açıkladı. Nehme, patlamanın ülkenin ana silosunu yok etmesinden dolayı 1 aydan az sürecek kadar tahıl rezervi kaldığını açıkladı. “Şu anda depolama alanları arıyoruz,” diyen Nehme, Lübnan’ın gıda güvenliğini sağlamak için en az üç ay dayanacak envantere ihtiyaç duyduklarını da sözlerine ekledi. 

Uluslararası basın, “Beyrut’un Hiroşima’sı” diyerek İkinci Dünya Savaşı’nda ABD’nin Japonya’ya nükleer bomba ile saldırmasını Lübnan’daki patlamayla benzeştirdi. 

8 TÜRK VATANDAŞI YARALANDI

Türkiye’nin Beyrut Büyükelçisi Hakan Çakıl hastanelerin kapasitesinin üzerinde çalıştığını belirterek, “1’i ağır 8 vatandaşımız patlamada yaralandı” dedi. Televizyon kanallarına bağlanarak gelişmeleri aktaran Çakıl, Türk STK’ların da Lübnanlı partnerleriyle çalıştığını belirtti. Patlamanın ardından binlerce yaralının hastanelere aynı anda sevk edilmesi neticesinde sağlık altyapısının yetersizliği de ortaya çıktı.

Önceki akşam 18.00 sularında gerçekleşen patlamada devasa bir alev topu meydana gelmişti. 

KKTC’DEN DE HİSSEDİLDİ 

KKTC’nin doğu kıyısında bulunan Gazimağusa’daki bazı vatandaşlar patlama sonrası gelen şok dalgasının bölgeden de hissedildiğini bildirdi. 

TÜRKİYE ACİL YARDIM İÇİN KOLLARI SIVADI 

Türkiye büyük acı içindeki Lübnan’a yardım için kolları sıvayan ilk ülkelerden oldu. Bölgeye kapsamlı bir sahra hastanesi kurulacak. Arama-kurtarma ekipleri ve yardım uçağı gönderildi. 

Başkan Erdoğan’ın talimatıyla Lübnan’a tam kapasite bir sahra hastanesi kuracak. Ayrıca AFAD ise bölgeye arama kurtarma ekibi ve acil sağlık personeli sevk etti. Ayrıca yardım ve tıbbi malzemelerle yüklü bir uçak gönderildi. TİKA da Lübnan’a 400 ton buğday ulaştıracak. Öte yandan Katar 2 sahra hastanesi kuracağını duyurdu. Bunlar 48 yatak, 10 yoğun bakım ünitesi, 2 ameliyathane içerecek. Irak ve Ürdün de yollayacak. Rusya tarafından da Beyrut’ta sahra hastanesi kurulacak ve Rus doktorlar gönderilecek. Avrupa ülkeleri 100 itfaiyeci, uzman köpeklerle malzemeler gönderdi. Fransa’dan 2 uçakla 55 sağlık görevlisi, 15 ton tıbbı cihaz ve 6 ton tıbbı malzeme gitti.

Sağlık Bakanlığı, Beyrut’a tıbbi yardım malzemesi gönderiyor. Malzemeler Etimesgut’taki askeri havalimanından uçağa yüklendi.

CIA UZMANI: SADECE AMONYUM NİTRAT OLAMAZ 

Orta Doğu konusunda deneyim sahibi eski CIA çalışanı Robert Baer, CNN International’a Beyrut’ta gerçekleşen patlamayla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Patlamada amonyum nitratın bulunduğunun kesin olduğunu söyleyen uzman patlamanın asıl sebebinin ise sadece bu olamayacağına inandığını açıkladı. Patlamanın limandaki bir depoda havai fişeklerin bulunduğu alanda çıkan bir yangından kaynaklandığı bildirilmişti. Baer “Turuncu ateş topuna bakın! Bu kesinlikle, iddia ettiğim gibi, askeri bir patlayıcı” dedi.

CEVAP BEKLEYEN SORULAR 

Patlamanın nasıl gerçekleştiğine dair birçok soru cevapsız. İlk akla gelen, patlama özelliği olan 2 bin 750 tonluk amonyum nitratın neden 6 yıldır limanda tutulduğu sorusu oldu. Neden 2014’ten bu yana gerekli tedbirlerin alınmadığı cevapsız kalan bir başka soru. Lübnanlılar, patlama ihtimali olan çok yüksek miktardaki amonyum nitratın limanda, kent merkezinin en işlek yerinde bekletilmesiyle ilgili de net açıklama bekliyor. Lübnan Başbakanı Diyab, sadece sorumlulardan hesap sorulacağını söylerken, birçok insanın ölümüne sebebiyet veren patlamada kimin ihmalkar davrandığı, patlamaya neyin sebebiyet verdiğine hiç değinmedi. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.