DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Gaziantep °C

ABD’li siyasi analist yazdı: Ermenistan’ın riskli stratejisi geri tepti

Ermenistan’ın 12 Temmuz’da Azerbaycan’ın Tovuz kentine yönelik provokasyonuyla ilgili bir makale kaleme alan ABD’li siyasi analist Andrew Korybko, “Ermenistan, Türkiye’nin 10 Temmuz’da aldığı Ayasofya kararını lehine çevirmeye çalışarak uluslararası toplumdan destek bekledi.” diye yazdı. Küresel güçlerin artık Ermenistan’ın lobi ağının manipülatif etkisinin farkına vardığını kaydeden Korybko, “Ermenistan’ın sözüne güvenen pek ülke kalmadı, bu nedenle Ermensitan’ın riskli Tovuz stratejisi geri tepti.” ifadelerini kullandı.

ABD’li siyasi analist yazdı: Ermenistan’ın riskli stratejisi geri tepti
06.08.2020
9
A+
A-

ABD’li siyasi analist Andrew Korybko, Azerbaycan’ın Ermenistan sınırındaki Tovuz kentinde yaşananlara ilişkin bir makale kaleme aldı. Ermenistan’ın riskli Tovuz stratejisinin geri teptiğini yazan Korybko, “Ermenistan’ın bir dönem yoğun bir şekilde etkili olan uluslararası lobi ağı artık eskisi çalışmıyor. Bu yüzden kimse Ermenistan’ın Tovuz’la ilgili iddialarına inanmadı.” ifadelerini kullandı.

Aksam.com.tr’nin The AltWorld’den aktardığı habere göre, Azerbaycan’ın Tovuz kentinde yaşananlara ilişkin her iki ülkenin de birbirini suçlayan açıklamalar yaptığını hatırlatan siyasi analist Andrew Korybko, bölgede yaşanacak bir gerilimden Azerbaycan’ın herhangi bir çıkarı olamayacağını, bu nedenle buradaki gerilimden Ermenistan’ın sorumlu olduğunu kaydetti.

Ermenistan’ın uluslararası lobi ağının özellikle son yıllarda faaliyet dozunu iyice artırdığını ve bu nedenle bölgede yeterli bir meşruiyete ulaştıkları düşüncesine kapıldıklarını belirten Korybko, şunları kaleme aldı:

“Azerbaycan’a yönelik haksız ithamlarının ve temelsiz suçlamalarının Batı dünyası ve Rusya tarafından kabul görmesini bekliyorlardı. Bütün dünyanın, bölgedeki tehdit unsuru olarak Ermenistan’ı değil, Azerbaycan’ı göreceğini umuyorlardı. Fakat bu riskli stratejileri geri tepti ve bekledikleri desteği kimseden göremediler.”

Uluslararası toplumun Rusya ile Ermenistan ve Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin farkında olduğunun altını çizen Andrew Korybko, Ermenistan ile Azerbaycan’ın yaşayacağı küçük bir çatışmanın bile çok daha büyük bir savaşa dönüşebileceğini hatırlattı.

Küresel güçlerin “Azerbaycan’ın bölgedeki boru hatlarını, demir yollarını ve Mingeçevir Barajı’nı riske atacak herhangi bir girişimde bulunmayacağını” da çok iyi bildiğini vurgulayan Korybko, “Fakat Azerbaycan’ın aksine, Ermenistan’ın bu bölgedeki gerilimden fayda sağlayabileceği de uluslararası toplumun malumudur.” ifadelerini kullandı.

Ermenistan’ın son dönemde bir dizi hata yaptığını belirten siyasi analist Andrew Korybko, Ermenistan’ın ilk hatasının “uluslararası lobi ağının gücünü gözünde çok büyütmesi” olduğunu belirtti. Korybko şöyle devam etti:

Ermenistan’ın uluslararası lobi ağının artık eski etkisine sahip olmamasından dolayı ortaya koydukları tezlerin inandırıcılığının da gözle görülür düzeyde azaldığını vurgulayan Andrew Korybko, “Birçok ülke, Ermenistan’ın yalan söyleyip söylemediğini sorgulamaya başladı. Ermenistan’ın sözüne güvenen pek ülke kalmadığı için küresel güçlerin birçoğu da tarafsız kalmayı tercih etti.” dedi.

Uluslararası toplumun belki de ilk kez “Bölgesel barışa tehdit oluşturan ülke acaba Azerbaycan değil de Ermenistan olabilir mi?” sorusuna yanıt aramaya başladığının altını çizen Korybko, şunları kaydetti:

Ermenistan’ın Tovuz stratejisinin uluslararası toplum nezdinde geri teptiğini ifade eden siyasi analist Andrew Korybko, “Bütün dünya, artık Ermenistan’ın uluslararası lobi ağının manipülatif etkisinin farkına vardı. Birçok ülke artık Ermenistan’ın bölgesel barışa tehdit oluşturduğunu düşünmeye başladı.” satırlarını kaleme aldı.

Küresel güçlerin Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki çatışmalara bakış açısını değiştirmeye başlayabileceğini söyleyen Korybko, “Yaşanan son gerilimler ve çatışmalar, Ermenistan için bir felaketle sonuçlanmak üzere. Ve Ermenistan’ın bu noktada kendisinden başka suçlayabileceği kimse yok.” ifadelerini kullandı.

Haberizi.Com ile Artık son dakika haberler Burada sizde Haberin izini bırakmayın. Haberizi.com sizlere daha iyi haberler sunmak için desteklerinizi beklemektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.