DOLAR 32,6188
EURO 34,7518
ALTIN 2514,769
BIST 9524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Gaziantep °C

Anadolu ismi Ayran Taşı’ndan geliyor

Anadolu ismi Ayran Taşı’ndan geliyor
06.08.2019
9
A+
A-

Ankara’nın Kızılcahamam ilçesine bağlı Taşlıca köyü, “Anadolu” isminin ilk verildiği yer olarak biliniyor.

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği köyde, Kırmızı Ebe ve oğlu Oruç Gazi türbeleri ile Gelin Kayası gibi ziyaretçilerden yoğun ilgi gören, efsanelere mahzar olmuş mekanlar bulunuyor.

Anadolu ismi Ayran Taşı'ndan geliyor

ANADOLU İSMİNİN ÇIKIŞI

Köyün en önemli özelliklerinden biri, her kaya ve taşın bin yılları aşan bir hikayesinin olması. “Anadolu” isminin ise bu köydeki Ayran Taşı’ndan geldiğine inanan köy halkı, köye gelen ziyaretçilere bu hikayeyi anlatıyor. Askerlerin ayran içtiği Ayran Taşı, köyün üst başındaki bir mezarlık içinde bulunuyor.

Anadolu ismi Ayran Taşı'ndan geliyor

YANAKLARI VE ÖRTÜSÜ KIRMIZI EBE

2001’de türbelerin restoresi sırasında bu Ayran Taşı kafes içine alınmış, yanına da Anadolu isminin nasıl ortaya çıktığını anlatan bir kitabe dikilmiş. Köye ziyarete gelenler, türbe ve Gelin Kayası ile beraber ayranı da görmeden köyden ayrılmıyor. Köyün bir başka ziyaret merkezi de Kırmızı Ebe Türbesi. Taşlıca köyünün kurucularından olduğu söylenen Kırmızı Ebe, rivayete göre yanaklarının ve başına bağladığı örtünün kırmızı olmasından dolayı “Kırmızı Ebe” diye adlandırılmış.

Anadolu ismi Ayran Taşı'ndan geliyor

HOCA AHMET YESEVİ’NİN MÜRİTLERİNDEN

Herkese yardım ettiği ve çok bilge bir kişi olduğu anlatılan Kırmızı Ebe’nin, ilk Türk mutasavvıflarından Hoca Ahmet Yesevi’nin müritlerinden olduğu yönünde bilgiler de mevcut. Oğlu Oruç Gazi’ye, Selçuklu Sultanı Alaadin Keykubat tarafından bu köyün yurtluk olarak verildiği tarih kayıtlarında yer alıyor.

TAŞ NAZARDAN ÇATLIYOR

Anadolu isminin çıkış hikayesini anlatan Köy Muhtarı Kadir Özdemir, “Sultan Alaaddin Keykubat, Başkale Kalesi’ni fethedip gelirken Kırmızı Ebe ismi verilen mübarek kişi, bir bakraç ayranla ordunun önüne geçer. Bu taşın içine bir bakraç ayranı boşaltır. Bütün askerler hem ayran içer hem matarasını doldurur ama ayran hiç tükenmez. Alaaddin Keykubat’ın yanındakiler, ’Bunda bir hikmet var. Bütün ordu içti ama ayran hala bitmedi der’. O sırada Alaaddin Keykubat ‘Sus’ der. Taş nazardan çatlar ve ayran boşalır. ‘Ana doldur, dolu ana’ derler askerler. Oradan Anadolu isminin doğduğu rivayet edilir.

Anadolu ismi Ayran Taşı'ndan geliyor

GELENLER MERAK EDİYOR

Alaaddin Keykubat, Kırmızı Ebe’ye sorar ‘Ne dileğin varsa söyle’ der. Kırmızı Ebe dediğimiz mübarek kişi ‘Benim köyüme nallı atlı girmesin’ demiş. Bunun anlamı vergi alınmasın demek. Sultan emir veriyor. Cumhuriyet dönemine kadar vergi alınmıyor buradan. Kırmızı Ebe’nin kucağında oğlu Oruç Gazi var o sırada. Alaaddin Keykubat buraların tapusunu da oğluna veriyor yurtluk olarak. Buraya Türkiye’nin her yerinden geliyorlar. Buraya gelenler Gelin Kayası’nı, Oruç Gazi Türbesi’ni, Kırmızı Ebe Türbesi’ni, Ayran Taşı’nı merak ediyorlar.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.