DOLAR 32,3653
EURO 35,0125
ALTIN 2325,333
BIST 9139,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Gaziantep °C

İndirim uyanıklarına dikkat! Deşifre edilecekler

Kamu bankalarının tutarı 500 bine kadar olan konut kredilerine yönelik faiz oranlarını, azami 180 ay vade için yüzde 1’in altına çekerek aylık yüzde 0,99’a indirmesinin ardından konut tarafının yeniden hareketleneceğini ifade eden sektör temsilcileri, düşen kredi oranlarını ev fiyatlarına yansıtarak fırsata çevirmek isteyenleri ise deşifre etmekle uyarıyor.

İndirim uyanıklarına dikkat! Deşifre edilecekler
06.08.2019
19
A+
A-

Kamu bankaları öncülüğünde başlayan ve daha sonra da katılım bankaların da sürece dahil olduğu konut kredi faizlerindeki indirim seferberliği vatandaş arasında heyecana yol açarken gayrimenkul sektörü temsilcileri ise beklediklerinden daha yüksek gelen indirim oranları karşısında memnuniyetlerini dile getirmeye başladı.

Öte yandan 0,99 faizle konut sahibi olmak isteyen çok sayıda ev hayali kuran vatandaş inşaat firmaları ile emlakçıların kapısını aşındırmaya başladı. 100 bin TL’de 120 ay vadede 45 bin TL’lik avantaj sağlayacak indirim sonrası bazı uyanık ev sahipleri ve inşaat firmalarına yönelik ise sektör temsilcileri kritik bir uyarıda bulunuyor.

VATANDAŞ HAYALİ İÇİN HAREKETE GEÇTİ

Faiz indirim kararını emlakçı esnafı olarak uzun zamandır beklediklerini söyleyen Sivas Emlak Müşavirleri ve Danışmanları Derneği Başkanı Kerim Çayır, “Neredeyse 1 yıldır bu çağrıyı devlet yetkililerinden talep ettik. Faiz oranlarının düşmesiyle birlikte birçok vatandaşımız talepte bulunarak ev aramaya girişti. Bu oranlar biraz daha düşmeli, mevduat faizlerinin de düşmesi gerekiyor” dedi.

SEKTÖR CAN ÇEKİŞİYORDU

İndirim kararından önce faiz oranlarının çok yüksek olması nedeniyle konut satışlarının yok denecek seviyeye geldiğinin altını çizen Çayır, “Son açıklanan konut satış istatistiklerine göre ülke genelinde Haziran ayında 61 bin 355 konut satışı gerçekleştirildi. Haziranda satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 33,26, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 48,6 geriledi. Sektörümüz çok zorda idi. Adeta can çekişiyordu” diye konuştu.

45 BİN TL CEPTE KALACAK

Faiz indirim kararının kredi kullananlara sağladığı karı rakamlar üzerinden yola çıkarak anlatan Çayır, “Yüzde 0,99 ile 100 bin liralık bir konut kredisinde 10 yılda ödenecek olan 116 bin liralık faiz bedeli 71 bin liraya kadar iniyor. Bu da iki oran arasında 45 bin liralık faiz bedelinin cepte kalacağı anlamına geliyor. Beklentimiz 0,70 ama buna şükür deyip ev alacakların bu oranları iyi değerlendirmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

UYANIK EV SAHİBİ DEŞİFRE EDİLECEK

Faiz indirim kararını fırsata çevirmek isteyenlere karşı teyakkuzda olacaklarını dile getiren Çayır, “Kredilerin düşmesiyle gerek mal sahipleri gerekse müteahhit firmaların yoğun talep karşısında fiyatları artırması halinde tekrardan eski günlere yeniden döneriz. Fırsatçıların karşısında olacağımızı ve eski fiyatlar ile yeni fiyatları takip ederek bu kişileri deşifre edeceğimizi belirtmek isterim” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.