DOLAR 32,5954
EURO 34,7912
ALTIN 2491,661
BIST 9524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Gaziantep °C

Kredi avantajı bitti, fiyatlar tırmanacak

Kamu bankalarının yerli üreticilerin sıfır kilometre otomobilleri için verdiği avantajlı kredi bitti. Özellikle ikinci elde zaten yükselten fiyatların yıl sonuna kadar daha da artırması bekleniyor.

Kredi avantajı bitti, fiyatlar tırmanacak
08.08.2020
57
A+
A-

Pandemiye rağmen özellikle son iki ayda yükselen sıfır kilometre otomotiv satışlarındaki en büyük kaldıraç etkisini kamu bankalarının verdiği avantajlı kredi paketleri yapmıştı. Yüzde 0.49- 0.60 bandındaki uygun kredi, toplu taşımadan kaçmak isten tüketicilerin çokluğu, ötelenen taleple birleşince satışlar patladı. Geçtiğimiz hafta Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank’ın yerli üreticiler Honda, Hyundai, Fiat, Ford, Renault ve Toyota için verdiği desteği durdurduğunu açıklaması piyasada şok etkisi yaptı. Bankaların açıklamaları sonrası piyasa hem sıfır hem de ikinci el fiyatlarındaki gelişmelere odaklandı. Uzmanlar avantajlı kredi paketlerinin son bulmasına rağmen sıfır kilometre otomobildeki talebin yükseleceği görüşünde birleşiyor. Yerli üretim yapan fabrikaların üretime başlamasına rağmen tam kapasiteye erişememesi sıfır kilometre otomobillerin fiyatlarını da artıyor.

Sıfır kilometre otomobillerdeki üretim kısıtlaması, avantajlı kredi paketlerinin devreden çıkması ve artan döviz kurları yüzünden fiyatların yükselmesiyle ikinci el satışlarının daha da artması bekleniyor.

ARTIŞLAR SÜRECEK

Önümüzdeki günlerde ikinci el otomobillere olan talebin artması ve dolayısıyla fiyatlarının da bir miktar yükselmesi bekleniyor. Ayrıca ikinci el otomobiller için kamu bankalarının verdiği yüzde 0.82’ye kadar düşen kredi imkanı da devam ediyor. Uzmanlar bu yüzden piyasada beklenen ikinci el araçların fiyatlarının düşeceği tezinin de çürüdüğünün üzerini çiziyor. 

ÖTV İNDİRİMİ BEKLENMİYOR 

Piyasanın konuştuğu sıfır kilometrde otomobillerde ÖTV indiriminin hayata geçmesi kısa vadede beklenmiyor. Bu durumda ithal ve yerli otomobillerin yükselen kurun da baskısıyla sonbahar aylarında fiyatlarının daha da yükselmesi, bunun da ikinci elde fiyatları biraz daha yukarı yönlü tetiklemesi tahmin ediliyor.

KASIMDA DENGELER OTURUR

Bayram sonrasında piyasaların beklediği başka bir gelişmeyse özellikle yerli markaların üretim adetlerini yükseltmesi. Fabrikalar üretimi yükseltebildikleri zaman, Avrupa’da düşen talebin de etkisiyle iç pazarda satışlarını yükseltmek isteyen yerli markaların kendi bünyelerinde avantajlı finansman kampanyalarına başlaması bekleniyor. Bu da özellikle kasım ayından itibaren ikinci elde fiyatların dengeye oturması anlamına geliyor. Ayrıca filo kiralama şirketlerinin araç stoklarını satmaya başlamasıyla birlikte fiyatların bir miktar daha dengelenmesi bekleniyor. 

Kaynak Akşam

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.