DOLAR 32,5939
EURO 34,8524
ALTIN 2498,581
BIST 9625,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Gaziantep °C

Kredi çekerek altın alanlara uyarı!

Uzmanlar son günlerde fiyatı rekor üstüne rekor kıran altın konusunda vatandaşı uyarıyor.

Kredi çekerek altın alanlara uyarı!
09.08.2020
44
A+
A-

Altının ons fiyatı 2060 doları, gramı 480 lirayı aşınca altına olan talep hızla artışa geçti. Uzmanlara göre, Türkiye’de tüm tasarruflarını altına yatıran ve hatta sosyal medya dahil etraftan aldığı çeşitli duyumlar üzerine kredi çekerek altına yatırım yapanların dikkat etmesi gerekiyor, çünkü bir anda ellerindeki varlıklardan olma ihtimalleri var. Uzmanların görüşüne göre, güvenli liman algısı olan altının bir yatırım aracı olarak spekülasyona açık olduğunu tarihine bakınca da görmek mümkün.

% 78’İ MÜCEVHERDE KULLANILIYOR

Diğer yatırım araçlardan farklı olarak, altının değeri ülke ekonomilerine katkısına bağlı değil. İnsanların yaşamak için konuta, arabalarını sürmek için benzine yani petrole ihtiyacı var ve hisse senetlerinin değeri temsil edilen şirketlerin katkılarına dayanıyor. Altının kullanım alanlarına bakıldığında; en büyük kullanımı lüks ürünlerde. Yıllık altın arzının çoğu mücevher yapımında kullanılıyor. Bu oran yüzde 78 düzeyinde. Elektronik, tıp ve dişçilik dahil olmak üzere diğer endüstriler için de yaklaşık yüzde 12’lik bir kullanım var. Sadece yüzde 10’luk kısmı finansal işlemlerde kullanılıyor.

DAHA ÖNCE DE ÇIKTI VE SERT DÜŞTÜ

Altının fiyatı esas olarak herkesin yükseleceğini düşündüğü için yükseliyor. Altının daha önce 2011 ve 2015’teki en yüksek seviyelerindeki sert düşüşler de bunun kanıtlarından biri. Zirveye ulaşmasından üç yıl sonra, onsu 800 dolardan fazla düşmüş ve Aralık 2015’te ons başına 1050 dolara kadar gerilemişti. 2017 sonunda da ons başına 1300 dolara çıkmıştı. 

SOROS “EN BÜYÜK BALON” DEMİŞTİ

2010 yılında, dünyaca ünlü yatırımcı George Soros, ‘Altın en büyük balondur’ demişti. Altının gerçekçi bir fiyatın dayandırılacağı çok az temel değere sahip olduğunu söyleyen Soros, bu nedenle altını ‘kalabalıkların deliliğine’ en duyarlı yatırım aracı olarak değerlendirmişti. Altındaki manipülasyonun en büyük kanıtlarından biri de 1979-2004 yılları arasında altın fiyatlarının nadiren ons başına 500 doların üzerine çıkması. Uzmanlara göre, son dönemde yaşanan artış, finansal bir balon. Özellikle küçük yatırımcının bu nedenle altın alırken iki kez düşünmesi gerekiyor. 

Kaynak Akşam

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.