DOLAR 32,5802
EURO 34,6796
ALTIN 2527,51
BIST 9524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Gaziantep °C

Küpe sorgulama nasıl yapılır? Kurbanlık küpe sorgulama işlemleri…

Küpe sorgulama nasıl yapılır? arama motorunda araştırılmaya başladı. Kurban Bayramı yaklaşırken kesilecek hayvanların küpe numaralarını sorgula işlemi merak ediliyor. Ülkemizde büyükbaş hayvanlarda küpeleme ve kayıt işlemlerine 2002 yılında, küçükbaş hayvanlarda ise 2010 yılında başladı. Küpe sorgulama nasıl yapılır? diye merake denler için yanıtı kurbanlık küpe sorgulama işlemleri haberimizde yer alıyor..

Küpe sorgulama nasıl yapılır? Kurbanlık küpe sorgulama işlemleri…
03.08.2019
6
A+
A-

Küpe sorgulama nasıl yapılır? merak edilen konular arasında yer alıyor. 2019 yılı Kurban Bayramının yaklaşması ile birlikte vatandaşlarında en çok merak ettiği konuların başında Kurban Bayramında kesilecek hayvanların küpe numaralarını sorgulamak oluyor. Küpelenmeyen ve kayıt edilmeyen hayvanların bir işletmeden başka bir işletmeye hareket ettirilmiyor. Küpe sorgulama nasıl yapılır? diye merake denler için yanıtı kurbanlık küpe sorgulama işlemleri haberimizde yer alıyor..

KURBANLIK KÜPE SORGULAMA NASIL YAPILIR? 

Ülkemizde büyükbaş hayvanlar ile küçükbaş hayvanlar küpelenerek ulusal veritabanında kayıt altına alınmakta, mevcut kayıt sistemi vasıtasıyla hayvanların hareketleri ve hastalıkları izlenebilmektedir. Kayıt sisteminde kayıt altına alınan hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerinin sorgulanabilmesi amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünce https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr/ web sayfası hazırlanarak kullanıma açılmıştır. Söz konusu adresten hayvanın küpe numarası girilerek hayvan bilgileri sorgulanabilmektedir.

KÜPELEME HAKKINDA

Büyükbaş hayvanlar doğumlarından itibaren 3 ay içerisinde, küçükbaş hayvanlar ise 6 ay içerisinde ve doğdukları işletmeden ayrılmadan önce küpelenerek kayıt altına alınmaktadır. Bu süreleri aşılması durumunda cezalı küpeleme ve kayıt yapılmaktadır. Küpelenmeyen ve kayıt edilmeyen hayvanların bir işletmeden başka bir işletmeye hareket ettirilemez.

Hayvanların küpelenmesi ve kayıt altına alınmasındaki amaç, hayvan hareketlerinin kontrolünü sağlamak, hastalıklı hayvanların hareketini önleyerek hastalıkların yayılmasını önlemek ve dolayısıyla sağlıklı gıda elde ederek halk sağlığını korumaktır.

TÜRKVET Hayvan Kayıt sisteminde; hayvanların bulunduğu işletme, işletme sahibi, işletmenin bulunduğu adres, tür, ırk, cinsiyet bilgileri ile doğum, hareket ve ölüm tarihi bilgileri tutulmaktadır.

Yetiştiriciler, işletme bilgilerini, işletmelerinde doğan- ölen, işletmelerine gelen- ayrılan hayvanları, İl/İlçe Müdürlüklerinden temin edebilecekleri işletme kayıt defteri/formuna veya bilgisayar ortamında hazırlayacakları forma kaydetmek ve İl/İlçe Müdürlüklerine bildirmek zorundadır.

Büyükbaş hayvanların il içi sevklerinde hayvan pasaportu, küçükbaş hayvanların il içi sevklerinde nakil belgesinin hayvanların beraberinde bulundurulması zorunludur. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların iller arası sevklerinde hayvanların muayene kontrolünden sonra bu belgelere istinaden düzenlenen Veteriner Sağlık Raporu gereklidir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.