DOLAR 32,3682
EURO 34,9407
ALTIN 2325,341
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Gaziantep °C

‘Türk kağanlığı’ ile ilgili heyecanlandıran keşif!

Uluslararası Türk Akademisi (TWESCO) tarafından Moğolistan’da yapılan arkeolojik kazılarda, Aşina Kağan sülalesine ait damgalar ve arslan heykelleri bulundu.

‘Türk kağanlığı’ ile ilgili heyecanlandıran keşif!
10.08.2019
5
A+
A-

 

TWESCO Başkanı Darhan Kıdırali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014’ten beri Moğolistan’da kazı çalışması yaptıklarını, bu çerçevede Şivet Ulan bölgesinde birçok arkeolojik buluntunun ortaya çıktığını söyledi.     

Önemli buluntuların Bilge Kağan ve Kültigin Anıtları’na yakın Nomgon bölgesinde keşfedildiğini ifade eden Kıdırali, “Bu yıl ilk çalışmamızda oradan bir kağana ait olduğunu tahmin ettiğimiz buluntular çıktı. Çok sayıda balbal taş, taşlarda Aşina Kağan sülalesine ait damgalar, aslan ve onun iki yavrusunun heykeli var.” dedi.    Kıdırali, heykellerin bugüne kadar nadir bulunan buluntular olduğuna dikkati çekerek, “Heykel çok iyi korunmuş. Ayrıca buranın bir anıt olduğu ortaya çıktı. Orada çok sayıda seramik ve kalıntı bulundu. Anlaşılan daha önceden bir kağana ait bir anıt.” diye konuştu.     

“KAZILAR DEVAM EDECEK, DAHA 15 ANIT VAR”      

Anıtın zamanında tahrip edildiğini ve taşların yıkıldığını anlatan Kıdırali, anıtın yaşını, devrini ve kime ait olduğunu inceleyeceklerini söyledi.     

Kıdırali, anıtın büyük bir alanı kapsadığına ve oradan daha çok sayıda buluntunun çıkacağına işaret ederek, “Kazılar devam edecek, daha 15 anıt ve çok sayıda balbal taşın izleri var.” dedi.     

Arkeolojik kazıların, Kerulen bölgesinde de devam ettiğini vurgulayan Kıdırali, orada Göktürk dönemine ait Türklerin kutsal topraklarından biri olduğunu kanıtlayan çok sayıda malzemenin çıktığını kaydetti.     

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.