DOLAR 32,3664
EURO 34,9717
ALTIN 2325,456
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Gaziantep °C

Araştırmacılar elektrik üretebilen lastik geliştirdi

Araştırmacılar elektrik üretebilen lastik geliştirdi
06.08.2019
5
A+
A-

Otomobil üreticileri ve tedarikçileri, önümüzdeki yıllarda otomobillerin hemen hemen her bölümünü yeniden tasarlama arayışındalar ve otomobil lastikleri de bu durumdan nasibini alacak. Japon lastik şirketi Sumitomo, Kansai Üniversitesi’nden araştırmacılarla birlikte elektrik üreten bir otomobil lastiği geliştirdi.

Otomobil lastikleri; araç frenlerken, hızlanırken, tümsekten veya çukurdan geçerken sürekli şekil değiştirir ve bu sayede sürtünme oluşur. Şirketten yapılan açıklamaya göre lastiklerin elektrik üretebilmesi için geliştirilen cihaz, lastiğin iç kısmına yerleştiriliyor ve sürtünme olduğunda elektrik üretiyor.

last

GELECEKTE KULLANILABİLİR

Geliştirilen cihaz, şu anda beklediğiniz gibi fazla bir elektrik üretemediğinden herhangi bir elektrikli otomobilin bataryasını şarj edemiyor. Ancak bu teknoloji gelecekte, tekerleklerden bilgi toplayarak rahatlıkla sürücülere iletebilir. Örneğin cihaz, tekerleklerde oluşan herhangi bir sorunu tespit edip sürücü ekranına yansıtarak sürücüleri uyarabilir.

last

Japonya Bilim ve Teknoloji Ajansı’nın yardımıyla bu teknolojiyi geliştirmeye devam edeceklerini açıklayan Japon lastik şirketi Sumitomo, yeni cihazın henüz seri üretime hazır olmadığını belirtti. Ancak şirket, bu teknolojinin ileride seri üretime geçeceğinden oldukça emin.

Yeni cihazın ne zaman karşımıza çıkacağı ve ne kadarlık bir fiyat etiketine sahip olacağı şu an için belirsizliğini koruyor.

Aşağıdaki bağlantıdan Ensonhaber Teknoloji Instagram hesabını takip ederek güncel teknoloji haberlerine anında ulaşın.

@eshteknoloji

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.