DOLAR 32,5692
EURO 34,7811
ALTIN 2492,248
BIST 9524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Gaziantep °C

Asya’da ilk adım dönem başkanlığı

Asya İşbirliği Diyaloğu 2019-2020 Dönem Başkanlığı’nı eylül ayından itibaren Türkiye üstlenecek. Ekonomi, diplomasi, ticaret, eğitim, savunma, teknoloji, kültür alanlarında açılım hızlanacak. 

Asya’da ilk adım dönem başkanlığı
08.08.2019
2
A+
A-

OSMAN NURİ CERİT

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun açıkladığı “Yeniden Asya Açılımı”, önümüzdeki aydan itibaren hızlı bir şekilde hayata geçirilecek. Asya kıtasındaki 33 ülkenin katılımıyla 2003 yılında kurulan Asya İşbirliği Diyalogu (AİD) 2019-2020 Dönem Başkanlığı’nı, eylül ayında Türkiye üstlenecek. Bu süreçte, AİD Dönem Başkanlığı’nın sağladığı imkanlar en verimli şekilde kullanılacak. Türkiye’nin Yeni Asya Açılımı, ekonomiden kültüre, ticaretten eğitime kadar işbirliğinin geliştirilmesini sağlayan AİD platformu zemininde güçlendirilecek. 

ASYA BAŞKANLIĞI KURUMU 

Türkiye’nin entegrasyon süreçleri yoğunlaşacak. Bu çerçevede yürütülecek çalışmalar için Asya Merkezi Başkanlığı kurulması da planlanıyor. Türkiye’nin Yeni Asya Açılımı, Batı’dan uzaklaşma ve bir eksen kayması anlamına gelmeyecek. Türkiye coğrafi konumunun sağladığı jeopolitik avantajlarını kullanarak, Asya ile Avrupa arasındaki birleştirici rolünü daha da güçlendirecek. 

 Üç ayaklı açılım 

Türkiye’nin Yeni Asya Açılımı hedefinde kısa, orta ve uzun vadeli planlar çerçevesinde atılacak adımlar özetle şöyle:  

n ASYA BİRLİKLERİ İLE İLİŞKİLER: Şangay Beşlisi, Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği, Güney Doğu ve Asya Ülkeleri Birliği, Asya merkezli BRICS gibi, birlik ve platformlarla işbirliği ve yakınlaşma artırılacak. Asya kıtasında ülke bazında sondaj çalışması yapılarak, ülkelerin ihracat, ithalat, pazar, üretim ve tüketim gibi göstergeleri belirlenecek. 
n ASYA PASİFİK PAZARI: Asya ülkeleri ile ikili ve çok uluslu ortaklıklar geliştirilecek. Dış ticarette açık yaşanan bölgelere yoğunlaşacak. Türkiye’nin İpek Yolu Projesi’ndeki işlevi güçlendirilecek. Asya ile ekonomi ve ticari ilişkiler yerli paralar üzerinden yürütülecek. 
n SOYDAŞLARLA İŞBİRLİĞİ: Türkiye’nin; ortak dil, tarih ve kültürel bağlarının bulunduğu Asya ülkeleri ile yeni işbirlikleri tesis edilecek. İş konseyleri ve yüksek düzeyli stratejik işbirliği konseyleri gibi mekanizmalarla bu ülkelerle işbirliği ve dayanışma geliştirilecek. 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.