DOLAR 32,3372
EURO 35,1791
ALTIN 2247,181
BIST 8718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Gaziantep °C

BTK, Türkiye’nin dijital dönüşümü için yol haritasını belirledi

Bilgi Teknolojiler ve İletişim Kurumu (BTK), Türkiye’nin dijital dönüşüm sürecini hızlandırmak ve bilgi toplumu olmasını sağlamak için hedeflerini belirledi.

BTK, Türkiye’nin dijital dönüşümü için yol haritasını belirledi
31.01.2019
7
A+
A-

BTK’nin 2019-2023 Stratejik Planı’ndan yapılan derlemeye göre, bilgi ve iletişim sektöründe Türkiye’yi uluslararası ölçekte, etkili, rekabetçi ve yenilikçi bir konuma ulaştırma vizyonuyla faaliyet gösteren Kurum, Türkiye’nin bilgi toplumuna dönüşüm sürecini hızlandıracak.

Ülkenin dijital dönüşüm sürecini hızlandırmak ve bilgi toplumu olmasını sağlamak için hedeflerini belirleyen Kurum, yüksek kapasiteli sabit, mobil ve kablosuz genişbant şebekeleri ve hizmetlerin yaygınlaştırılması ile fiber altyapının geliştirilmesine yönelik çalışmaları yürütecek.

Bunun için, erişim şebekesinde fibere dönüşümün ekonomik elverişliliği gözetilerek azamileştirilmesi, mevcut fiber ve kablo altyapılarının daha verimli kullanımı için önlemler alınarak, fiber erişim altyapısı kurulumunun ekonomik açıdan makul olmadığı kırsal bölgelerde alternatif teknolojik çözümler teşvik edilecek.

Toptan genişbant erişim pazarlarındaki rekabetin artırılması, fiber altyapı kurulumu ve ortak altyapı kullanımını kolaylaştıracak elektronik altyapı bilgi sistemleri hayata geçirilecek, yüksek hızlı genişbant internet hizmetlerinin kalitesi iyileştirilecek.

Elektronik Haberleşme Altyapı Bilgi Sistemi (EHABS) kurularak ülke çapında faaliyete geçirilecek.

5G ve nesnelerin interneti 

Yerli ve milli 5G ve ötesi yeni nesil haberleşme teknolojilerinin geliştirilerek, Türkiye’de kullanılması, bu alanda Ar-Ge, Ür-Ge faaliyetleri, yerli ve milli üretimin kullanımının geliştirilmesini teşvik edecek düzenleyici mekanizmalar oluşturulacak.

5G için kullanılacak küçük hücre baz istasyonlarının kurulumu kolaylaştırılacak. 5G hizmetini sunulabilmesi için ilave altyapı ihtiyaçları tespit edilerek, bu alanda alınacak tedbirler belirlenecek. Üniversite ve özel sektörle 5G teknolojisini geliştirmek için iş birliği yapılacak. Uluslararası kuruluşların 5G’ye yönelik standardizasyon çalışmaları incelenerek, ulusal mevzuatla uluslararası standartlar uyumlaştırılacak.

Yerli üretim ve Ar-Ge faaliyetleri, yeni nesil mobil haberleşme teknolojileri kapsamında desteklenecek. 

Makineler arası haberleşme ve nesnelerin interneti gibi yenilikçi dijital teknolojilerin teşvik edilmesi için gerekli tedbirler alınacak.

Siber tehditlere karşı daha hızlı tedbir alınacak

Şebeke, bilgi güvenliğinin sağlanması ile ulusal siber güvenliğin artırılmasına yönelik imkanların geliştirilmesi ve elektronik ortamda kullanıcı güveni oluşturulacak. Kurum bünyesinde faaliyet gösteren Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) ile Sektörel Siber Olaylara Müdahale Ekipleri (SOME) ile kamu kurumları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, araştırma kurumları, özel sektör ve uluslararası kuruluşlar arasındaki iş birliği artırılacak.

Siber tehditlerin hızlıca tespit edilerek, uyarı üretme ve engellemeye yönelik teknolojik tedbirler alınacak. 

Siber tehditlerle mücadele kapsamında ortaya çıkan teknolojik gelişmeler takip edilerek, yeni teknolojilerin USOM’un faaliyetleri kapsamında kullanılması sağlanacak.

Zararlı yazılım analizi, dijital kayıt incelemesi, servis izleme, zararlı bağlantı tespiti, sızma testleri, alarm üretme, uyarı yapılarak, elektronik haberleşme altyapısı ve kritik altyapılar siber tehditlere karşı korunacak.

Ulusal siber güvenliğin sağlanmasına yönelik düzenleme ve denetleme faaliyetleri sürdürülecek.

Sektör ihtiyaçları dikkate alınarak ulusal siber güvenliğe ilişkin mevcut düzenlemeler güncellenecek ve yeni düzenlemeler hayata geçirilecek.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.