DOLAR 32,3177
EURO 35,0895
ALTIN 2300,147
BIST 9050,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Gaziantep °C

Çinliler Türk kirazını sevdi

Türkiye ve Çin arasında imzalanan protokolle “ürünün 16 gün soğuk havada bekletilmesi” şartının kaldırılmasının ardından temmuzda ihracatına başlanan Türk kirazı, Çinliler tarafından beğenildi.

03.08.2019
9
A+
A-

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkan Yardımcısı Senih Yazgan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllardır Çin pazarı üzerinde durduklarını söyledi. 

Türk ihracatçısı açısından Çin pazarının önemli olduğunu dile getiren Yazgan, bu yıl imzalanan protokolle temmuz ayından itibaren Çin’e kiraz ihracatına başladıklarını ifade etti. 

Yazgan, ihracatın sezonun ortasında başlamasına rağmen yüksek miktarda gerçekleştiğini belirterek şöyle devam etti: 
“Fümigasyon tekniğiyle zararlılardan arındırılan 700 ton kirazı Çin’e ihraç ettik. Ürünün niteliği açısından Çin pazarından gelen bildirimlere baktığımızda oldukça beğenildiği söyleniyor. Fümigasyon değerlerimizin biraz yüksek olduğunu düşünüyoruz. Yani zararlıları yok etmek için kullandığımız ürün miktarının fazla olduğu düşüncesiyle daha düşük dozlarda, ürünün raf ömrünü artırabileceğimiz yeni bir çalışmayı başlatmayı hedefliyoruz. Çin bizim için çok önemliydi. Bu yıl itibarıyla Çin’e girişimiz çok hızlı oldu. İhracatımız sezonun başında başlamış olsaydı çok daha yüksek bir kapasiteyle Çin pazarına ürünümüzü gönderme şansımız olabilecekti.” 

“ABD-ÇİN EKONOMİK SAVAŞI TÜRKİYE’YE YARADI”

Özelikle Afyonkarahisar bölgesinde iklimsel olumsuzlardan dolayı kiraz ihracatından istedikleri sonucu elde edemediklerini anlatan Yazgan, “Kirazın olgunlaşma döneminde yoğun yağış aldık. Kirazın en büyük problemi de yağmur ve buna bağlı çatlamalar. Çin’e özellikle Afyonkarahisar’dan ihracat yapmayı planlıyorduk ancak bu bölgede sınırlı kaldık.” dedi. 

Yazgan, Çin ile ABD’nin ekonomik anlamdaki çatışmalarının Türk yaş sebze ve meyve sektörü için avantaj haline geldiğini belirterek, “Bizim için oradaki en büyük problemlerden biri vergi yükümlülükleriydi. Çin’de ithalat vergisi çok yüksekti. ABD daha düşük kalıyordu ama karşılıklı politik yaklaşımlardan dolayı oradaki gümrük vergileri ABD aleyhine artınca Türkiye için bir avantaj haline döndü. Biz de bunu çok anlamlı şekilde kullandık.” diye konuştu. 
Çin’e kiraz ihracatının bu yıl için tamamlandığını dile getiren Yazgan, “Sadece raf ömrünün kısa olmasıyla ilgili olumsuz bir geri dönüş aldık. Onun dışındaki tüm bildirimler, kalite, nitelik ve tat açısından kesinlik son derece olumlu. Gelecek yıl bin tonlarla ifade edebileceğimiz rakamlara çıkacağız.” ifadesini kullandı. 

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.