DOLAR 32,3858
EURO 35,0522
ALTIN 2326,267
BIST 9091,99
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Gaziantep °C

İklim Değişikliği Google tarafından doodle oldu… Dünya Günü 2022 nedir ve ne demek?

İklim Değişikliği Google tarafından doodle oldu… Dünya Günü 2022 nedir ve ne demek?
22.04.2022
9
A+
A-

İklim değişikliği Google’ın doodle tasarımında yer buldu. Özel günlerde kullanıcılarına sürpriz yapan Google’ın yeni doodle tasarımı ile birlikte Dünya Günü ve iklim değişikliği konuları gündeme geldi. Günün anlam ve önemine uygun hazırlanan Dünya Günü 2022 doodle tasarımının konusu” İklim Değişikliği” olarak belirlendi. Ana sayfası için çevre konularını vurgulayan Google, doodle da yer alan iklim değişikliği ile kullanıcılara farkındalık yaratmayı planladı. 22 Nisan tarihli tasarıma tıklayan kullanıcılar, iklim değişikliği ile ilgili konulara tek bir sayfadan ulaşabiliyor. Peki, Dünya Günü 2022 nedir ve ne demek? İşte, iklim değişikliği ve Dünya Günü ile ilgili bilgiler.

İklim Değişikliği Doodle ekranında kullanıcılara farkındalık yaratmak için tasarlandı. Özel günlerde kullanıcılarını şaşırtan Google, iklim değişikliği konulu hazırladığı doodle ile her yıl aynı tarihte kutlanan Dünya Günü’nüne destek vermiş oldu. 22 Nisan tarihinde kutlanan Dünya Günü’nün ana temasını iklim değişikliği olarak vurgulayan Google, tasarımında 1986-2020 yılının görselini yayınlayarak dünya üzerindeki değişikliğe dikkat çekti. ‘Bugün Dünya Günü. Google’ın iklim değişikliğiyle nasıl mücadele ettiğine göz atın’ açıklamasının yer aldığı tasarımda Google iklim değişikliği ile ilgili projelerine de yer verdi.

DÜNYA GÜNÜ NEDİR?

İlk olarak San Francisco’da 1969 yılında düzenlenen Ulusal UNESCO Dünya Konferansında John McConnell tarafından dünyamızın yaşamı ve güzelliğini kutlayarak karşı karşıya kaldığı çevresel tehditlere dikkat çekmek amacıyla bir özel gün düzenlenmesi fikri ile ortaya çıkmıştır.

John McConnell, Dünya Günü kutlamaları için tarih olarak ekinoks zamanı yani 21 Mart’ı önermiştir. Daha sonra ise çevre sorunlarına büyük bir kamuoyu ile tepki gösteren ilk hareket, Wisconsin Senatörü Gaylord Nelson’un desteği ile ve Denis Hayes’in organizatörlüğünde 22 Nisan 1970 günü ilk Dünya Günü kutlamaları olarak tarihe geçmiştir.

Bu kutlamalara yaklaşık 20 milyon kişi katılmış, birçok konferans ve sempozyum düzenlenerek, çevre sorunlarına dikkat çekilerek ABD’nin ilk ‘Temiz Hava Yasası’ ve ‘Temiz Su Yasaları’ hazırlanmıştır.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ Google tarafından doodle oldu... Dünya Günü 2022 nedir ve ne demek

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ NEDİR VE NASIL ÖNLENİR?

İklim değişiklikleri, bilimsel olarak klimatoloji dalına göre incelenen bir tür atmosferik ya da astronomik değişikliklerdir. İklim sistemi, içsel ve insani etkiler, Güneş’in periyodik aktiviteleri ve sera gazları, vb. nedenlerden etkilenmektedir. Atmosferdeki sera gazlarının oranı, 1750’li yıllarda başlayan Sanayi Devrimi sonrasında artmaya başlamıştır.

İklim değişikliğinin meydana gelmesinde etkili olan faktörler birbirleriyle etkileşim içindedir. Küresel iklim değişikliğinin nedenleri olarak atmosfer (hava), biyosfer (canlılık), hidrosfer (su), litosfer (yer kabuğu) ve kriyosfer (buz tabakaları ve donmuş sular) olarak ifade edilebilir. Bu etkenler küresel iklim değişikliğinin nedenleri arasında sayılabilmektedir. Dünyada yaşanan küresel iklim değişikliklerinin hepsinin insanlardan kaynaklandığını söylemek mümkün olmaktadır.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ Google tarafından doodle oldu... Dünya Günü 2022 nedir ve ne demek

Küresel iklim değişikliğine sebep olan faktörlerden birisi de tarım yerine tercih edilen alternatifler olarak ifade edilebilir. Ağaçların kesilmesi ve toprakların ilaçlanması gibi eylemlerin de oldukça olumsuz etkiler oluşturduğunu söylemek mümkündür.

Sera gazlarının ise hem küresel iklim değişikliğine hem de küresel ısınmaya sebep olduğu bilinmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.