DOLAR 32,3286
EURO 35,0825
ALTIN 2297,621
BIST 8984,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Gaziantep °C

Jüpiterin Dünya ile ortak bir yanı daha bulundu

NASA’nın Juno uzay aracı, gaz devi Jüpiter’in insanlığın şimdiye kadar gördüğü en çarpıcı fotoğraflarını yolladı, ancak bilim insanlarına gezegenin nasıl çalıştığı hakkında da çok şey öğretmeye devam ediyor.

Jüpiterin Dünya ile ortak bir yanı daha bulundu
27.05.2019
12
A+
A-

TM Dijital Haber Merkezi

Juno uzay aracı, Jüpiter’de fırtınaların gezegene daha önce tahmin ettiğimizden daha derine indiğini ve Jüpiter’in şimşeklerinin Dünya’da gördüğümüz türden çok daha fazla olduğunu kanıtlamıştı. Juno’dan toplanan yeni veriler Jüpiter’in Dünya’ya çok benzeyen başka bir yönüne ışık tuttu: manyetik alanı.

 Nature Astronomy’de yayımlanan yeni bir makalede, bilim insanları Juno’nun Jüpiter’in manyetik alanını okumasının geçmiş Jüpiter görevleri tarafından yapılan gözlemlerden farklı olduğunu ortaya koyuyor. Bu, gezegenin manyetik alanının aslında Dünya’nın kendi manyetik alanında gördüğümüz değişimlere benzeyen küçük ama önemli şekillerde değiştiğini gösteriyor.

Araştırma için NASA bilim adamları, Jüpiter’in manyetik alanının son okumalarını Voyage ve Pioneer de dâhil olmak üzere görevlerden yıllar önce toplanan verilerle karşılaştırdılar. Juno uzay aracı Jüpiter’in çoklu geçişleri esnasında Manyetometresini kullanarak, bugün olduğu gibi gezegenin manyetik alanıyla ilgili çok sayıda bilgi sağladı ve araştırmacılar farkları hızla fark ettiler.

Juno bilim adamı Kimee Moore, “Jüpiter’in manyetik alanı kadar muazzam bir şeyde bu değişiklikler, değiştikçe bir şeyleri bulmak zordu. Yirmi yıldan uzun süredir yakın bir gözlem süresine sahip olmak, bize Jüpiter’in manyetik alanının gerçekten zaman içinde değiştiğini doğrulamak için yeterli veri sağladı.” ifadelerini kullandı.

Bu küçük değişiklikler, Jüpiter’in Dünya’da da meydana gelen, seküler varyasyon olarak bilinen bir olguyu yaşadığını göstermektedir. Kendi gezegenimizde, seküler varyasyon, yüzeyin derinliklerinde gerçekleşen değişikliklere atfedilir.

Uzmanlar bu keşfi, Dünya’nın kendi manyetik alanı hakkında daha fazla bilgi edinmek için araştırmalarına devam eden bilim insanları için önemli bir keşif olarak nitelendiriyor. Zira her ik manyetik alan da birbiriyle karşılaştırılabilir.

 Juno ekibi Jüpiter’in manyetizmasındaki değişiklikleri gelecekte izlemeye devam etmeyi planlıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.