DOLAR 32,3325
EURO 35,1609
ALTIN 2245,288
BIST 8718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Gaziantep °C

Lübnan’daki patlamada ölü sayısı 135’e yükseldi

Lübnan’daki Beyrut Limanı’nda meydana gelen patlamada hayatını kaybedenlerin sayısı 135’e yükseldi, yaralıların sayısı da 5 bini buldu. Patlamanın nedeninin 2 bin 750 ton amonyum nitrat olduğu açıklandı. Yerel medyada çıkan haberlere göre ise patlama nedeniyle Hristiyan Ketaib Partisi Genel Sekreteri Nizar Necaryan öldü. Beyrut Valisi Mervan Abbud yaptığı son dakika açıklamasında, “Patlama sonucu evlerini terk etmek zorunda kalan yüz binlerce kişi, 2-3 aydan önce evlerine dönemez.” dedi.

Lübnan’daki patlamada ölü sayısı 135’e yükseldi
06.08.2020
35
A+
A-

Lübnan Sağlık Bakanı Hamad Hasan Beyrut’ta patlamayla ilgili, “Beyrut Limanı’nda dün meydana gelen patlamada ölü sayısı 135’e yükseldi, ayrıca yaklaşık 5 bin yaralı ve onlarca kayıp var.” dedi.

Lübnan resmi ajansı NNA’nın haberine göre, Beyrut Limanı’nda patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda yangın çıktı. Depoda daha sonra şiddetli bir patlama meydana geldi.

Yerel medyada çıkan haberlere göre ise patlama nedeniyle Hristiyan Ketaib Partisi Genel Sekreteri Nizar Necaryan öldü.

Kazakistan’ın Beyrut Büyükelçiliği de yayınladığı yazılı açıklamada, patlamada Kazakistan’ın Beyrut Büyükelçisi Yerzhan Kalekenov yaralandığını, büyükelçilik binasının da hasar gördüğünü bildirdi. 

PATLAYICI DEPOSUNDA YANGIN ÇIKTI

Lübnan Emniyet Genel Müdürü Abbas İbrahim, olayın, daha önce el konulan patlayıcıların tutulduğu bir depoda meydana geldiğini söyledi.

Lübnan Kızılhaç Örgütü yetkililerinden Georges Kettaneh, yaptığı açıklamada, patlama nedeniyle yüzlerce kişinin yaralandığını belirtti. Patlamada ölülerin de olduğunu aktaran Kettaneh, sayı hakkında herhangi bir detay vermedi.

LÜBNAN BAŞBAKANI DİYAB: “SORUMLULARDAN HESAP SORULACAK”

Lübnan Başbakanı Hassan Diyab, Beyrut Limanı’nda meydana gelen patlamayı “felaket” olarak nitelendirerek, sorumluların bedelini ödeyeceğini söyledi.

Diyab, patlamanın ardından yaptığı açıklamada, “Lübnan’da bugün yaşanan felaketin (Beyrut’taki patlama) sorumlularından hesap sorulacak.” dedi.

Başbakan Diyab, 2014’ten bu yana limanda bulunan tehlikeli depo hakkında gerçekleri açıklayacaklarını belirtti.

Yaşananları “felaket” olarak nitelendiren Diyab, tüm kardeş ülkelere, Lübnan’ın yanında yer alması ve destek olması için acil yardım çağrısında bulundu.

Lübnan’ın evladını kaybetmiş bir baba gibi olduğunu söyleyen Diyab, bu sıkıntılı günlerde birlik ve dayanışmadan başka hiçbir şeyin fayda etmeyeceğini söyledi.

Öte yandan Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Beyrut’taki şiddetli patlamanın ardından Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Yüksek Savunma Konseyini topladı.

BEYRUT FELAKET BÖLGESİ İLAN EDİLDİ

Lübnan’daki Beyrut Limanı’nda meydana gelen patlama nedeniyle Yüksek Savunma Konseyi, başkent Beyrut’u “felaket bölgesi” ilan etti.

Yüksek Savunma Konseyi’nin Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yapılan yazılı açıklamada, patlamayla ilgili soruşturma komisyonu oluşturulduğu ve bu komisyonun 5 gün içinde bir rapor hazırlayacağı belirtildi.

Açıklamada, Beyrut’un “felaket bölgesi” ilan edildiği ve Bakanlar Kurulu’na da başkentte “olağanüstü hal ilan edilmesi” tavsiyesinde bulunulduğu kaydedildi.

Görüşme öncesinde konuşan Avn, Lübnan’da büyük bir felaket meydana geldiğini ve gerçekleştirdikleri toplantının amacının gerekli yargı ve güvenlik önlemlerini almak ve halka yardım etmek olduğunu ifade etti.

Olayla ilgili soruşturma açılması ve sorumluların belirlenmesi gerektiğini kaydeden Avn, Arap ve yabancı ülke liderlerinden Lübnan’a destek mesajları geldiğini aktardı.

PATLAMADA 2 TÜRK YARALANDI

Türkiyenin Beyrut Büyükelçisi Hakan Çakıl, yaşanan büyük patlamalar sonucu başkent Beyrut’un korkunç şekilde sarsıldığını belirterek, patlamanın olduğu bölgeye oldukça yakın bir noktada bulunan Türkiyenin Beyrut Büyükelçiliği rezidansının hasar gördüğünü ve o nedenle de oradan ayrılmak durumunda kaldıklarını kaydetti.

Çakıl, ilk belirlemelere göre patlamada 2 Türk vatandaşının yaralandığı bilgisine ulaştıklarını ve yaralıların durumlarının iyi olduğunu ifade etti.

Hariri’nin evinde ve çevre binalarda büyük hasar oluşurken, eski başbakanın sağlık durumunun iyi olduğu ve olayı takip ettiği belirtildi.

Patlama nedeniyle hükümet binası ve Muhammed el-Emin Camisi’nde büyük hasar oluştu.

LÜBNAN’DA ŞİDDETLİ PATLAMA

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta eski Başbakan Saad el-Hariri’nin evi yakınlarında büyük bir patlama meydana geldi pic.twitter.com/ble1tY46dI

PATLAMA HARİRİ’NİN EVİNE YAKININDA MEYDANA GELDİ

Patlamada olay bölgesine yakın bir noktada bulunan eski Başbakan Saad el-Hariri’nin evinin de hasar gördüğü, eski başbakanın sağlık durumunun iyi olduğu ve olayı takip ettiği belirtildi.

Patlama nedeniyle hükümet binası ve Muhammed el-Emin Camisi’nde büyük hasar oluştu.

– Beyrut Valisi olayı Hiroşima ve Nagazaki’ye benzetti

Beyrut Valisi Mervan Abbud, olay yerinde incelemelerde bulundu. Abbud, burada yaptığı açıklamada, Beyrut’un felaket bölgesi haline geldiğini ve hasarın yüksek olduğunu belirtti.

Abbud, limandaki patlamayı Hiroşima ve Nagazaki’ye benzetti.

İSRAİL VE HİZBULLAH’TAN YALANMALAR

İsrailli yetkililer Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki patlamayla Tel Aviv’in bir ilgisinin olmadığını iddia etti.

İsimlerinin açıklanmasını istemeyen İsrailli yetkililer, yerel basına yaptıkları açıklamalarda, Tel Aviv’in Beyrut’taki patlamayla bir ilgisi olmadığını öne sürdü.

Lübnan Hizbullah’ı da İsrail’in kendilerine ait silah depolarını hedef alması sonucu patlamanın meydana geldiğine dair iddiaları yalanladı.

Hizbullah’a yakın kaynaklar ülkenin yerel medyasına yaptığı açıklamada, Beyrut’taki patlamanın, kendilerine ait silah depolarında meydana geldiği ve saldırının İsrail tarafından gerçekleştirildiği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

TÜRKİYE’DEN TAZİYE MESAJI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Beyrut’ta meydana gelen patlama nedeniyle Lübnan halkına başsağlığı dileyerek “En büyük temennimiz, can kaybının artmaması. Lübnanlı kardeşlerimize her türlü desteğe hazırız.” ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta meydana gelen patlamaya ilişkin Twitter hesabından Türkçe, Arapça ve İngilizce yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:

“Beyrut Limanı’nda meydana gelen patlamada hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, dost ve kardeş Lübnan halkına başsağlığı diliyorum. En büyük temennimiz, can kaybının artmaması. Lübnanlı kardeşlerimize her türlü desteğe hazırız.”

Bakan Çavuşoğlu “Lübnan’daki patlamada iki vatandaşımız hafif şekilde yaralandı. Durumları iyi. Acil şifa diliyorum. Büyükelçiliğimiz acil durum hatları (+961 3 944 904, +961 70 622 012) ve Konsolosluk Çağrı Merkezimiz (+90 312 292 2929) 7/24 vatandaşlarımızın hizmetindedir.” paylaşımında bulundu.

YARALILARDAN BİRİ THY ÇALIŞANI

Türk Hava Yolları(THY) Basın Müşaviri Yahya Üstün, Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta meydana gelen şiddetli patlamada THY’nin Beyrut ofisinde çalışan bir personelin hafif şekilde yaralandığını duyurdu.

Konuya ilişkin sosyal paylaşım sitesi ‘twitter’ hesabından bir açıklama yapan THY Basın Müşaviri Üstün, “Lübnan’da yaşanan patlama sırasında Beyrut ofisimizdeki bir çalışma arkadaşımızın hafif şekilde yaralandığını üzüntüyle öğrendik. Arkadaşımızın durumu yakından takip edilmektedir. Beyrut operasyonlarımız planlandığı şekilde icra edilmektedir” ifadelerini kullandı.

Öte yandan hafif şekilde yaralanan personelin THY’nin Beyrut ofisinde muhasebe şefi olarak görev yaptığı ve olay anında patlamanın şiddetiyle ofis camlarının kırıldığı öğrenildi. 

BEYRUT’TA OHAL İLAN EDİLDİ

Patlamanın ardından Yüksek Savunma Konseyi, başkentte 2 hafta olağanüstü hal (OHAL) ilan etti.

Cumhurbaşkanı Mişel Avn’ın daveti üzerine gerçekleşen toplantının akabinde Savunma Konseyi’nden yapılan açıklamada, Beyrut’ta 18 Ağustos’a kadar 2 haftalık OHAL ilan edilmesine karar verildiği belirtildi.

Konsey ayrıca, ordunun, Beyrut’ta güvenliği sağlama görevini üstlenmesini, iç güvenlik güçleri, gümrükler, liman ve havalimanlarındaki silahlı güçler, silahlı koruma birlikleri ve itfaiyecilerin ordunun denetimine verilmesini kararlaştırdı.

Yüksek Savunma Konseyi daha önce de Beyrut’u felaket bölgesi ilan etmişti.

Lübnan Başbakanı Hassan Diyab, patlamayı “felaket” olarak nitelendirerek, sorumluların bedelini ödeyeceğini söyledi.

Patlama nedeniyle ülkede bir günlük “ulusal yas” ilan eden Diyab, yaptığı açıklamada, “Lübnan’da bugün yaşanan felaketin sorumlularından hesap sorulacak” dedi.

Başbakan Diyab, 2014’ten bu yana limanda bulunan tehlikeli depo hakkında gerçekleri açıklayacaklarını belirtti. Yaşananları “felaket” olarak nitelendiren Diyab, tüm kardeş ülkelere, Lübnan’ın yanında yer alması ve destek olması için acil yardım çağrısında bulundu.

Beyrut Valisi Mervan Abbud, Beyrut Limanı’nda meydana gelen patlamanın 3 ila 5 milyar dolar hasara yol açtığını belirtti.

Haberizi.Com ile Artık son dakika haberler Burada sizde Haberin izini bırakmayın. Haberizi.com sizlere daha iyi haberler sunmak için desteklerinizi beklemektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.