DOLAR 27,4549
EURO 28,8103
ALTIN 1604,853
BIST 8486,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Gaziantep °C

Suriye operasyonu son dakika Barış Pınarı Harekatı son durum nedir? Barış Pınarı Harekatı başladı mı?

Barış Pınarı Harekatı son dakika haberleri araştırılıyor. Barış Pınarı Harekatı son dakika başladı mı? Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin ABD’ye rağmen Afrin’i güvenli bölge yaparak 360 bin Suriyeli’yi yerleştirdiğini hatırlatmış ve Fırat’ın doğusu için yeni harekatın emrini verdiğini duyurmuştu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fırat’ın doğusuna yapılması beklenen operasyonla ilgili “Bölgeyi teröristlerden temizleyerek ülkemizin bekasını ve güvenliğini sağlamaya kararlıyız” dedi.

Suriye operasyonu son dakika Barış Pınarı Harekatı son durum nedir? Barış Pınarı Harekatı başladı mı?
08.10.2019
101
A+
A-

“Barış Pınarı Harekatı son dakika başladı mı?” sorusu yoğun ilgi görüyor. Suriye operasyonu Barış Pınarı Harekatı son dakika haberleri araştırılıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinin karşısında bulunan Tel Abyad sınırında obüs ve zırhlı araçları için yeni mevziler kazıldı. Fırat’ın doğusuna yönelik olası operasyonda TSK´nın yanında yer alacak olan Özgür Suriye Ordusu, ağır silahlar ve roketlerin kullanıldığı tatbikatıyla savaş provası yaptı. ÖSO´nun Hamza Tümeni ve Özel Kuvvetler Komutanı Seyf Ebubekir, ‘Ankara´dan emir bekliyoruz. Talimat doğrultusunda Fırat´ın doğusuna geçip PKK´nın kökünü kazıyacağız’ dedi.

SURİYE SINIRINA ASKERİ ARAÇ SEVKİYATI

Türkiye’nin farklı illerinden gelen zırhlı araçlardan oluşan askeri konvoy, Kilis’e ulaştı. Yaklaşık 110 araçtan oluşan konvoy, Çobanbey Gümrük Kapısı’ndan Suriye’ye hareket etti.

Suriye´de terör örgütlerine yönelik harekat hazırlıkları devam ederken, yurdun çeşitli bölgelerinden yola çıkan zırhlı araçlar, Kilis´e ulaştı. Elbeyli ilçesindeki Çobanbey Hudut Kapısı’ndan Suriye’ye geçen askeri konvoydaki araçların El Bab’da ki üs bölgelerine konuşlanacağı öğrenildi.  (DHA)

İsrailli siyasetçiler YPG-PKK’ya sahip çıktı

Türkiye’nin Suriye’de Fırat’ın doğusundaki terör hedeflerine yönelik olası operasyonunun gündemde olduğu bir dönemde bazı İsrailli siyasetçiler terör örgütü YPG/PKK’ya sahip çıktı.

Başbakan Binyamin Netanyahu ile kabine üyeleri Türkiye’nin muhtemel operasyonu ve ABD askeri unsurlarının Suriye sınırından çekilmesine ilişkin sessizliğini korurken, muhalefet partilerinden bazı isimler YPG/PKK’ya destek veren açıklamalarda bulundu.

Eski Eğitim Bakanı ve Yamina (Sağ) İttifakı milletvekili Naftali Bennett, Twitter’da yaptığı paylaşımında, “İsrail halkı olarak şu anda Türkiye’nin saldırısı altındaki Kürt halkına dua ediyoruz. Bundan çıkaracağımız ders çok basit: İsrail her zaman kendi kendini koruyacak. Yahudi devleti kaderini asla büyük dostumuz ABD’nin de aralarında bulunduğu başkalarının eline bırakmayacak.” ifadelerini kullandı

İsrail’de 17 Eylül’de yapılan erken seçimleri önde tamamlayan Mavi-Beyaz İttifakının iki numarası olan milletvekili Yair Lapid ise ABD’li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham’ın Türkiye’ye yönelik “yaptırım” tehdidinde bulunduğu tweeti alıntılayarak terör örgütüne desteğini dile getirdi.

Lapid, mesajında şunları kaydetti:

“Arkadaşlarım Lindsey Graham ile Chris Van Hollen’in Suriye’nin kuzeyinde Kürtlere yapacağı herhangi saldırıya karşılık Türkiye’ye yaptırım uygulanması ve NATO üyeliğinin askıya alınması çağrısına katılıyorum.”  (AA)

TRUMP: CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE ÇOK İYİ İLİŞKİMİZ VAR

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilişkilerinin iyi olduğunu belirterek, “Suriye’de kimsenin tarafını tutmuyorum.” dedi.

Trump, Beyaz Saray’da düzenlenen ABD ile Japonya arasındaki ticaret anlaşmasının imza töreninin ardından gazetecilerin Suriye ile ilgili sorularını yanıtladı.

Suriye ile ilgili kararının doğru olduğunu dile getiren Trump, “Suriye’de kimsenin tarafını tutmuyorum” dedi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile “iyi ilişkileri” olduğunu kaydetti.

Trump, “Uzun yıllardır Suriye’deyiz. Suriye’deki görev kısa vadeli olmalıydı. Girip, çıkmamız gerekirdi.” ifadesini kullandı.

ABD’den YPG-PKK işgal sahasına sevkiyat

ABD, Suriye’de terör örgütü YPG/PKK işgalinde bulunan bölgeye, lojistik malzeme sevk etti.

Irak’taki ABD askeri unsurlarının sevk ettiği 80 tırlık konvoy, saat 21.00 sularında Suriye sınırındaki Simelka Kapısı’ndan geçti.

YPG/PKK’nın işgal ettiği alanda ilerleyen tırların kasalarının kapalı olduğu, açık olan bazı tırlarda ise 4X4 pikaplar ve beton bloklar bulunduğu görüldü.

Böylece sadece son bir haftada ABD’nin Suriye’nin kuzeyine sevk ettiği tır sayısı 600’e yaklaştı.

DEAŞ ile mücadeleyi gerekçe göstererek 2015’ten bu yana YPG/PKK’ya askeri destek veren ABD’nin, Suriye’de halen 18 üs ve askeri noktada 2 bin civarı personeli bulunuyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’yi YPG/PKK’ya on binlerce tır dolusu silah göndererek müttefiklik ilişkilerine zarar verdiği konusunda uyarmıştı. 

Terör örgütü PKK-PYD Rasulayn’da kontrol noktalarından çekildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump’la yaptığı görüşmenin ardından ABD’li güçlerin Suriye’den çekilmeye başladıklarını açıklamıştı. Açıklamanın ardından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Suriye’nin doğusuna yapılacak operasyon için emir bekliyor. PKK/YPG kontrolündeki Rasulayn’da daha önce giriş çıkışlar PKK/YPG tarafından kontrol altında tutulurken, örgüt üyesi teröristlerin ABD askerlerinin çekilmesinin ardından kontrol noktalarını boşalttıkları gözlemlendi.

TRUMP’TAN HADDİNİ AŞAN TÜRKİYE AÇIKLAMASI

ABD Başkanı Trump, Twitter hesabından, Suriye ile ilgili son kararının ardından Türkiye’ye yönelik yeni açıklamalarda bulundu.

Trump, “Daha önce güçlü bir şekilde ifade ettim, şimdi bir kez daha yinelemek için söylüyorum; Türkiye, benim derin ve eşsiz anlayışıma göre, sınırların dışında olduğunu düşündüğüm bir şey yaparsa, Türkiye’nin ekonomisini mahvederim ve yok ederim (Bunu daha önce yaptım).” ifadelerini kullandı.

ABD’nin DEAŞ’ın “hilafetini” yüzde 100 yok ederek, kendilerinden beklenenden fazlasını yaptığını savunan Trump, “Türkiye, Avrupa ve diğer ülkelerle (Suriye’de) yakalanan DEAŞ savaşçılarına ve ailelerine göz kulak olmalı.” değerlendirmesinde bulundu.

Trump, “Şimdi bölgede bazıları çok zengin olan diğer ülkeler için kendi topraklarını koruma zamanı. ABD büyüktür.” görüşünü paylaştı.

– Trump’ın Suriye kararı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Trump dün gece saatlerinde bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti.

Beyaz Saray’dan sabah saatlerinde, “Türkiye, yakın zamanda Suriye’nin kuzeyine uzun süredir planladığı operasyon için harekete geçecek. ABD Silahlı Kuvvetleri, bu operasyonu desteklemeyecek ya da bu operasyona dahil olmayacak.” açıklaması yapılmıştı.

Trump da yaptığı Twitter paylaşımında, “Kürtler, bizimle savaştı ancak bunu yapmaları için onlara çok para ödendi ve teçhizat verildi. (Kürtler) Yıllardır Türkiye’ye karşı savaşıyorlar. Bu savaşı 3 yıl boyunca engelledim ancak bizim için bu saçma, çoğu aşiret kaynaklı, sonu gelmez savaşlardan uzaklaşmamızın ve askerlerimizi eve geri getirmenin artık zamanı.” ifadesine yer vermişti. 

PENTAGON’DAN AÇIKLAMA GELDİ

ABD Savunma Bakanı Mark Esper’in, hafta sonu ABD Başkanı Donald Trump, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien ile Türkiye’nin muhtemel operasyonuna karşın Suriye’nin kuzeydoğusundan Amerikan askerlerini çekme kararı konusunda iletişim halinde olduğu bildirildi.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir Pentagon yetkilisi, Pentagon’un Trump’ın Suriye kararından haberdar olduğunu söyledi.

Yetkili, “Bakan Esper, hafta sonu bu konuda, Genelkurmay Başkanı Milley, Bakan Pompeo, Büyükelçi O’brien ve Başkan ile irtibat halindeydi.” dedi.

ABD askerlerinin çekilmesine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan yetkili, “Belirli bir bölgedeki unsurlarımızı çektik.” ifadesini kullandı.

Yetkili, bu bölgenin, ABD ile Türkiye’nin üzerinde mutabık kaldığı “güvenlik mekanizması” alanı olarak da tanımladıkları Tel Abyad ve Ayn el-İsa olduğunu dile getirdi.

“Bu operasyonu desteklemiyoruz”

Çekilecekleri alanların nereleri kapsayacağına ilişkin sorulara yanıt vermeyen yetkili, hava sahasının açılmasına ilişkin ise, şu aşamada bilgisi olmadığını belirtti.

“Bu operasyonu desteklemiyoruz.” diyen yetkili, hava sahasının açılmamasına ilişkin bir belirti de görmediğini ifade etti.

Pentagon yetkilisi, “Bakan Esper, bu konudan etkilenen ortaklarımız ve Kongreyi bu konuda bilgilendirecek.” dedi.

RUSYA: TÜRKİYE’NİN KENDİ GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAYA YÖNELİK EYLEMLERİNİ BİLİYOR VE KABUL EDİYORUZ

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine olası operasyonu ile ilgili, “Türkiye’nin kendi güvenliğini sağlamaya yönelik eylemlerini biliyoruz ve kabul ediyoruz.” dedi.

ABD BAŞKANI TRUMP’TAN İLK AÇIKLAMA!

ABD Başkanı Donald Trump, ABD askerlerinin Suriye sınırından çekilmesi konusunda “Bu sonu olmayan saçma savaşlardan çıkmamızın zamanı geldi.” ifadesini kullandı..

BAKAN ÇAVUŞOĞLU AÇIKLAMA YAPTI!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fırat’ın doğusuna yapılması beklenen operasyonla ilgili “Bölgeyi teröristlerden temizleyerek ülkemizin bekasını ve güvenliğini sağlamaya kararlıyız” dedi.

ANKARA’DAN EMİR BEKLİYORLAR: PKK’NIN KÖKÜNÜ KAZIYACAĞIZ

Fırat’ın doğusuna yönelik olası operasyonda TSK´nın yanında yer alacak olan Özgür Suriye Ordusu, ağır silahlar ve roketlerin kullanıldığı tatbikatıyla savaş provası yaptı. ÖSO´nun Hamza Tümeni ve Özel Kuvvetler Komutanı Seyf Ebubekir, ‘Ankara´dan emir bekliyoruz. Talimat doğrultusunda Fırat´ın doğusuna geçip PKK´nın kökünü kazıyacağız’ dedi.

REUTERS: ABD GÜÇLERİ TÜRKİYE SINIRINDAN ÇEKİLİYOR!

Reuters’ın iddiasına göre; ABD askerlerinin Suriye’nin kuzeyinde Türkiye sınırından içeriye doğru çekilmeye başladığı belirtildi.

BAŞKAN ERDOĞAN’DAN AÇIKLAMA

Başkan Erdoğan Sırbistan’a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda açıklamalarda bulundu. Başkan Erdoğan: “Bir gece ansızın gelebiliriz demiştik, kararlılığımız devam ediyor.” dedi.

Beyaz Saray’dan yapılan güvenli bölge açıklamasına ilişkin soru üzerine Erdoğan, şunları söyledi:

“Bu konuyla ilgili olarak, akşamki görüşmemizden sonra bölgede Sayın Başkan’ın ifade ettiği gibi bu çekilme olayı başlamış vaziyette. Şu anda buradaki karşılıklı muhataplar çalışmalarını yürütüyor, yürütecekler. Zaten biliyorsunuz yeni bir şey değil, bayağı geçmişi olan bir şey. Sayın Başkan Trump, bu konuyla ilgili talimatı vermişti, çekilmeyi emretmişti fakat bu biraz gecikti. Gecikmeye rağmen bu arada gerek Amerikalı gerekse bizim heyetimiz bölgede görüşmelerini hep yaptılar, yapıyorlardı. Şimdi dün akşamki görüşmeden sonra da yine bu görüşmeler aynı kararlılıkla devam edecek. Zira bizim verilmiş bir kararımız var. Hep söylediğimiz söz, ‘Bir gece ansızın gelebiliriz’ demiştik ve bu kararlılığımızı devam ettiriyoruz. Çünkü terör örgütlerinin ülkemize yönelik bu tehditlerini daha fazla kabul etmemiz, kabullenmemiz asla mümkün değil.”

SON DAKİKA.. BEYAZ SARAY’DAN TÜRKİYE AÇIKLAMASI

Beyaz Saray’ın açıklamasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında telefon görüşmesi yapıldığı belirtilerek, “Türkiye, yakın zamanda Suriye’nin kuzeyine uzun süredir planladığı operasyon için harekete geçecek. ABD Silahlı Kuvvetleri, bu operasyonu desteklemeyecek ya da bu operasyona dahil olmayacak.” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, DEAŞ’ı yenen ABD kuvvetlerinin, artık doğrudan bu bölgelerde olmayacağı vurgulandı. ABD hükümetinin, Suriye’de tutuklanan DEAŞ mensubu vatandaşlarını geri almaları için Fransa, Almanya ve diğer AB ülkelerine baskı yaptığına ancak bu ülkelerin bu teröristleri almak istemediği belirtilen açıklamada, ABD’nin bu kişileri yıllarca elinde tutmayacağına işaret edildi. Açıklamada, “Türkiye bundan böyle, ABD’nin son iki yıldır, bölgede yakaladığı DEAŞ savaşçılarından sorumlu olacak.” denildi.

BARIŞ PINARI HAREKATI BAŞLADI MI?

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinin karşısında bulunan Tel Abyad sınırında obüs ve zırhlı araçları için yeni mevziler kazıldı. Suriye’yi gören hakim tepelere konuşlandırılan tank ve obüslerin namlularının ise Tel Abyad’a çevrili olduğu görüldü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Fırat’ın doğusuna operasyon sinyali vermesinin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri, olası operasyon için hazırlıklarını sürdürüyor. Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde konuşlandırılan obüslerin namluları terör örgütü PYD/PKK’nin kontrolündeki Tel Abyad’a çevrildi. Bir yandan da askerler tarafından mevzi kazma çalışmaları sürüyor. Türk askerinin sınır hattındaki zırhlı araçlarla yaptığı devriye sayısının da artırdığı görüldü.

 BAŞKAN ERDOĞAN’DAN “BARIŞ PINARI” OPERASYONU SİNYALİ

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde partisinin 29. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’da yaptığı açıklamada, Fırat’ın doğusuna operasyon sinyali olarak yorumlanan önemli mesajlar verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fırat’ın doğusuna olası harekata ilişkin, “Kararı verilen ve süreci başlamış olan barış pınarlarının önünü açma vakti belki bugün, belki yarın denebilecek kadar yakındır.” Dedi.

HAMZA TÜMENİ OPERASYON İÇİN HAZIR

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bileşenlerinden Hamza Tümeni ile Süleyman Şah gruplarının askeri eğitimleri Anadolu Ajansı kameralarına yansıdı. Hamza Tümeni ile Süleyman Şah gruplarından, terör örgütü YPG/PKK’dan temizlenen Afrin ilçesindeki askeri eğitimleri kapsamında yapılan tatbikata 2 bin ÖSO mensubu katıldı.

Hamza Tümeni Komutanı Seyf Ebu Bekir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tamamlanan askeri eğitimin, terör örgütü YPG/PKK’nın işgali altında tuttuğu Fırat’ın doğusunda yapılacak olası operasyon kapsamında olduğunu söyledi.

Tatbikata katılan ÖSO mensuplarına, terör örgütü YPG/PKK’ya yönelik olası operasyon kapsamında karşılaşacakları arazi şartlarıyla mücadele etmek için savaş taktikleri öğretildiğini belirten Ebu Bekir, “Makineli silah kullanımı, yakın dövüş ve sokak çatışmaları eğitimi, harita uygulamalı saldırı öncesi hazırlık, sızma girişimi ve el bombası kullanımına yönelik eğitimler verildi.” dedi.

Ebu Bekir, “Fırat’ın doğusunu bölücü terör örgütü YPG/PKK’dan temizlemek için eğitimlerimizi tamamladık. Operasyon için hazırız. Orayı da terör örgütü YPG/PKK’dan temizleyerek barış ortamında bir bölge oluşturulacak.” diye konuştu.

HAMZA TÜMENİ

Terör örgütü DEAŞ’a karşı 2015’te kurulan Hamza Tümeni, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı’nda ÖSO çatısı altında Türk Silahlı Kuvvetlerine destek vermişti. Hamza Tümeni, Arap, Türkmen ve Kürt 6 bin 500 kişiden oluşuyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.