DOLAR 32,39
EURO 35,0331
ALTIN 2325,681
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Gaziantep °C

Trump, İran gemisine el koymakta kararlı

ABD, Cebelitarık özerk yönetimince önce el konulan ardından serbest bırakılan İran’a ait ‘’Grace 1’’ adlı tanker gemisini bu kez teröre yardım etmekle suçlayarak yakalanması için karar çıkarttı. 

Trump, İran gemisine el koymakta kararlı
19.08.2019
18
A+
A-

ABD Adalet Bakanlığı Cebelitarık özerk yönetimi tarafından Suriye’ye petrol taşıdığı gerekçesiyle alıkonulan ve geçtiğimiz günlerde serbest bırakılan ‘Grace 1’ petrol tankeri hakkında yakalama kararı çıkarttı. Tankerin yanı sıra içindeki petrole de el konulmasını talep eden karar, bir ABD bankasında İran şirketi Paradise Global Trading LLC ile ilişkili olduğu öne sürülen bir hesaptaki 995 bin dolara el konulmasını da içeriyor. ABD Adalet Bakanlığı geminin Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası’nı ihlal ederek banka dolandırıcılığı, para aklama ve terörizmle ilgili suçlara karıştığını savunuyor. ABD’nin tankere İran Devrim Muhafızlarına yardım ettiği gerekçesiyle el koymak istediği belirtildi. Washington İran Devrim Muhafızlarını yabancı terör örgütleri listesine aldığından, tankere de terör bağlantısı suçlaması yöneltiyor. 

TAHRAN MİSİLLEME YAPACAK 

2,1 milyon varil petrolün bulunduğu gemiye, Suriye’ye petrol taşıyarak Esad hükümetine yönelik yaptırımları delme suçlamasıyla 4 Temmuz’da el konulmuştu. Bunu “yasadışı” bir uygulama olarak niteleyen İran da Hürmüz Körfezi’nde bir İngiliz bandıralı gemiye el koymuştu. Cebelitarık Yüksek Mahkemesi Perşembe günü geminin Suriye’ye gitmeme karşılığında serbest bırakılmasına karar vermiş, ABD’den gelen bir son dakika itirazını ise reddetmişti. Cebelitarık’ın özerk hükümeti, İran’dan Grace 1’in AB yaptırımları altında bulunan Suriye gibi bir ülkeye gitmeyeceğinin sözünü aldıklarını söylemişti. Grace 1’in tevkifine misilleme olarak İran iki hafta sonra Basra Körfezi’nde Stena Impero isimli İngiliz tankerine el koymuştu. Dolayısıyla Stena Impero’nun serbest kalması için önce Grace 1’in  tevkif ve kovuşturmasının sona ermesi gerekiyor.  

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.