DOLAR 32,5585
EURO 34,8542
ALTIN 2430,826
BIST 9722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Gaziantep °C

Yeni ‘yıldızlar’ sahneye hazır

İki dev FCA ve PSA evliliğini tamamlayıp ‘yıldızlara ulaşmak’ anlamına gelen Stellantis adlı yeni kurulan şirket altında birleşti. 50 milyar euroluk şirkette TOFAŞ’ın üretimdeki etkinliği artacak.

Yeni ‘yıldızlar’ sahneye hazır
08.08.2020
115
A+
A-

SÜMER DEMİRCİLER

Önümüzdeki süreçte otomobil dünyasında kartlar yeniden dağıtılırken radikal değişiklikleri de birbiri ardına yaşayacağız. Global ölçekteki değişiklikler doğrudan ülkemizi etkilerken, TOGG’nun üreteceği Türkiye’nin otomobili başta olmak üzere birçok yeni oyuncu da dengeleri derinden değiştirecek.

MEGA BİRLEŞME TAMAM

Global ölçekte otomotiv dünyasındaki en büyük birleşmelerden olacak, iki dev grubun uzun süredir konuşulan evliliğinde mutlu son da yaklaşıyor. FIAT Chrysler Automobiles (FCA) ve PSA Groupe’un yüzde 50, 50 birleşmesi tamamlandı. Yeni kurulan şirketin kurumsal adı Latince yıldızlara ulaşmak anlamına gelen Stellantis olarak açıklandı. Stellantis ismi yalnızca grup düzeyinde bir kurumsal marka olarak kullanılacak. Sürecin bir sonraki adımı, isimle birlikte kurumsal marka kimliği oluşturacak olan bir logonun yaratılması olacak.

15 MARKA AYNI ÇATIDA

Fiat Chrysler Automobiles (FCA); Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Fiat Professional, Jeep®, Lancia, Ram ve Maserati olmak üzere 10 markayı, PSA ise, Peugeot, Citroën, DS, Opel ve Vauxhall olmak üzere beş markayı barındırıyor. İki şirketin birleşmesiyle ortaya 50 milyar euro değerinde, dünyanın dördüncü büyük otomobil şirketi çıkacak. İki şirketin yıllık satışları 8.7 milyon adet faaliyet karı da 11 milyar euroyu buluyor. Toplam çalışan sayısı 500 bin kişiye yaklaşan mega grubun başkanı önümüzdeki beş yıl boyunca PSA CEO’su Carlos Tavares olacak.

KİMLİKLERİ KORUNACAK

Yeni kurulan Stellantis grubunun kurucu markalarının isimleri ve logolarının değişmeden korunacağı açıklandı. Daha önce belirtildiği gibi, birleşme sürecinin tamamlanmasının, her iki şirketin hissedarlarının kendi olağanüstü genel kurul toplantılarında onay vermesi, antitröst ve diğer yasal gereklerin karşılanması da dahil olmak üzere geleneksel kapanış koşullarına bağlı olarak 2021’in ilk çeyreğinde gerçekleşmesi bekleniyor.

TÜRKİYE KİLİT ÜLKE

Birleşmenin ülkemiz açısından da etkileri büyük olacak. İki grubun çatısı altında yer alan markalar ülkemiz pazarında sınıflarında pazarın büyük oyuncuları, çoğu model de sınıf lideri konumunda. Türkiye’de satılan her 100 aracın yüzde 32’lik bölümü FCA ve PSA markalarından oluşuyor. Her iki grubun toplam satışları da birbirine yakın seviyede gerçekleşiyor. Fiat’ın özellikle hafif ticari araç üretimindeki en büyük kozunu TOFAŞ Bursa fabrikası oluşturuyor. Birleşme sonrasında Bursa’ya yeni sorumluluklar verilip, etkinliğinin daha da atmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Kaynak Akşam

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.